Şubat ayında inşaat istihdamında daralma

Bilindiği gibi Türkiye artan global risk algılaması çerçevesinde, 2010 yılı sonundan beri kendi büyüme hızını makul düzeye indirmek ve cari denge açığını azaltmak, bu nedenle de kredi artışını sınırlamak için, karşılık oranları ve koridor sistemi yaklaşımı  çerçevesinde, hem fiyat istikrarı hem de makro istikrar sağlamaya dönük ekonomi politikaları uyguluyor. Bu politikaların da istihdam üzerinde ve vergi hasılatı üzerinde ters etki yapması  kaçınılamaz bir durum.


Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi 'Betam' Dr. Seyfettin Gürsel, Dr.Gökçe Uysal ve araştırmacı Merve Yiğit Yontar tarafından hazırlanan araştırma notunda şubat ayı istihdam gelişmelerini inceleniyor. Raporun yönetici özetini ve detayını aşağıya aldık.
TÜİK'in açıkladığı Şubat 2012 dönemi (Ocak, şubat, mart ortalaması) verilerine göre tarım dışı işsizlik yüzde 12,7 seviyesinde. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise 0,1 puan artışla yüzde 11,3'e yükseldi. Şubat 2012 döneminde tarım dışı istihdam artışının oldukça yavaşladığı göze çarpıyor. Bu dönemde inşaat istihdamı sert bir düşüşle 110 bin geriledi, sanayide sadece 16 bin istihdam artışı kaydedildi, hizmetlerde ise çok sınırlı istihdam kaybı var. Bu gelişmeler yavaşlayan büyümenin işgücü piyasasına yansımaları olarak görülmelidir.   
Tarım dışı istihdam yavaşladı
TÜİK'in 15 Mayıs'ta açıkladığı işgücü verilerine göre yine aynı dönemde bir önceki yıla göre tarım dışı işgücü sadece 436 bin (yüzde 2,2), tarım dışı istihdam 682 bin kişi (yüzde 4) artmış, tarım dışı işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 246 bin azalarak 2 milyon 606 bine ulaşmış. Tarım dışı işgücünde yıllık artışlar geçtiğimiz dönemlerde 600 binin üzerinde seyrediyordu. Buna karşın tarım dışı istihdamın yıllık olarak neredeyse 1 milyon artmasına paralel olarak tarım dışı işsizlik hızla azalmaktaydı. Şubat 2012 döneminde hem tarım dışı işgücünde artış hem tarım dışı istihdamda artış yavaşlamış, bunun sonucunda tarım dışı işsiz sayısındaki düşüş yavaşlamıştır.
Tarım dışı %11,3'e yükseldi
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre ocak dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücü 60 bin azalarak 20 milyon 657 bine gerilemiştir. Tarım dışı istihdam ise 73 binlik bir azalışla 18 milyon 331 bine gerilemiştir. Bu gelişmeler sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 13 bin artmış ve mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11,2'den 11,3'e yükselmiştir. Tarım dışı istihdamdaki aylık kayıp Ağustos 2010 döneminden beri kaydedilen en büyük düşüştür. 
İnşaatta bir ayda 110 bin kayıp
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre inşaatta önemli istihdam kaybı var. İnşaatta istihdam Şubat 2012 döneminde Ocak dönemine kıyasla 110 bin (yüzde 6,7) azalmıştır. Eylül 2011 döneminden Şubat 2012 dönemine inşaat istihdamındaki düşüş birikimli olarak 246 bine (yüzde 14) ulaşmıştır. Şubat 2012 döneminde istihdam sanayide sadece 16 bin artmış, hizmetlerde ise 5 bin düşmüştür. Bu gelişmeler düşen büyümenin ilk yansımaları olarak görülebilir. haberin orijinali için tıklayın

0 yorum:

Yorum Gönder